Βιβλιοθήκη Πανταίνου
December 28, 2022
agora_bar

Αρχαία Αγορά

roman_bar

Ρωμαϊκή Εποχή

mnimeia

Μνημείο

Υστερορωμαϊκό Τείχος

Στο ανατολικό τμήμα της Αγοράς, στα ανατολικά της οδού Παναθηναίων βρίσκονται τα απομεινάρια του άλλοτε ισχυρού Υστερορωμαϊκού Τείχους που χτίστηκε τον 3ο αι. μ.Χ., μετά τη λεηλασία της πόλης από τους Έρουλους (267 μ.Χ.).

Το τείχος ξεκινούσε από μια καινούργια πύλη της Ακρόπολης, πλαισιωμένη με πύργους (σήμερα γνωστή ως πύλη Beule), κατηφόριζε στα ανατολικά της Αρχαίας Αγοράς πατώντας στα ερείπια της Βιβλιοθήκης του Πανταίνου και της Στοάς του Αττάλου στρέφονταν μετά προς τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού και τη Ρωμαϊκή Αγορά, πριν καταλήξει στα νότια της Ακρόπολης. Η Αρχαία Αγορά –το κέντρο της πόλης στα προγενέστερα χρόνια– δεν περιλαμβάνονταν πια στην οχυρωμένη πόλη της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, η οποία πλέον εκτεινόταν ανατολικότερα. Καθώς το τείχος αποτελούσε μια λύση ανάγκης για τους εναπομείναντες Αθηναίους είχε κατασκευαστεί πρόχειρα από τα μάρμαρα κατεστραμμένων κτηρίων, από τμήματα επιγραφών και αγαλμάτων. Παρά την περιορισμένη του έκταση όμως, χρειάστηκαν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να κατασκευαστεί, όπως μαρτυρούν τα νομίσματα που βρέθηκαν ενσωματωμένα στον πυρήνα του. Τέτοιο ήταν το μέγεθος της συμφοράς των Αθηναίων που απαιτούσε τόσο χρόνο η ανασυγκρότησή τους.

Αρχαία Αγορά, Ρωμαϊκή Εποχή, Μνημείο

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

This is the author

 
Skip to content