Η περιοχή του νεκροταφείου έχει καλυφθεί από επιχώσεις ύψους μέχρι 9 μέτρων.
Οικοδόμηση εργοστασίου Αεριόφωτος («Γκάζι») και εκμετάλλευση της περιοχής του Κεραμεικού για αμμοληψίες.
Ανακάλυψη σποραδικών ευρημάτων, όπως του επιτύμβιου ναΐσκου του Αριστοναύτη.
Τυχαία ανακάλυψη ψηλής μαρμάρινης ανθεμωτής στήλης του μετοίκου Αγάθωνος και του Σωσικράτους κατά τις εργασίες αμμοληψίας. Εύρεση του ταφικού μνημείου του Δεξίλεω. Ταύτιση του χώρου με τον Κεραμεικό.
Υποδοχή του 18χρονου βασιλιά Γεωργίου Α΄ στον Κεραμεικό και τελετή παράδοσης των κλειδιών της πόλης στον νεαρό μονάρχη (30 Οκτωβρίου 1863).
Συστηματικές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Εύρεση δίπλα από το τείχος μίας μαρμάρινης στήλης με την επιγραφή: «ΟΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ» (1872). Τα εξαίρετα γλυπτά ευρήματα στεγάζονται στο Εθνικό και το Επιγραφικό Μουσείο.
Αποτύπωση των πρώτων ανασκαφικών εργασιών και των ευρημάτων στις γκραβούρες και στις υδατογραφίες των εικονογράφων Ch. Barbant και Α. Γιαλλινά. Τα αρχαία επιτύμβια γλυπτά εμπνέουν τους σύγχρονους γλύπτες σε κοιμητήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η ελληνική κυβέρνηση αναθέτει την ευθύνη των ανασκαφών του Κεραμεικού στο Αυτοκρατορικό Γερμανικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Οι ανασκαφές διακόπτονται τα χρόνια των δύο μεγάλων πολέμων.
Εγκαίνια του Μουσείου του Κεραμεικού (27 Οκτωβρίου 1938).
Ανασκαφή της νεκρόπολής. Ανεύρεση των θεμελίων του Διπύλου και χιλιάδων οστράκων οστρακισμού.
Έρευνες προς την πόλη και σε τμήμα της Ιεράς Οδού.
Ανακάλυψη αρχαϊκών γλυπτών μπροστά από την Ιερά Πύλη, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση του εδάφους πριν την ανέγερση του Θεμιστόκλειου τείχους.