Απελευθέρωση από τους Οθωμανούς.
Αθήνα πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους.
Η περιοχή των Λόφων μένει εκτός σχεδίου δόμησης σύμφωνα με το σχέδιο πόλης των μηχανικών Κλεάνθη και Schaubert.
Ανακάλυψη των επιγραφών «ΗΟΡΟΣ ΔΙΟΣ» και «ΟΡΟΣ» από τον Πιττάκη στον λόφο της Αγίας Μαρίνας. Ταύτιση του μοναδικού αρχαϊκού ιερού του Διός στην Αθήνα του 6ου-5ου αι. π.Χ. (1831). Δημοσίευση της επιγραφής ΗΙΕΡΟΝ ΝΥΜΦ{ΩΝ} ΔΗΜΟΣ, του 5ου αι. π.Χ. που έδωσε το όνομα στον βόρειο λόφο. Εντοπισμός ευρημάτων πολυάριθμων ιερών θεοτήτων και ηρώων που λατρεύτηκαν στους Λόφους.
Ανακάλυψη του Όρους της Πνύκας το 1839 από τον Πιττάκη. Επιβεβαίωση του χώρου συνεδρίασης της Εκκλησίας του Δήμου, της συνέλευσης των πολιτών της Αθήνας των κλασικών χρόνων.
Απεικόνιση του τοπίου των Λόφων από τους Stackelberg, Μις Άμποτ, Stademann και άλλους περιηγητές.
Λειτουργούν λατομείων στην περιοχή για την οικοδόμηση της νέας πρωτεύουσας.
Αλλοίωση του τοπίου των Λόφων.
Ίδρυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Εμπνευστής του ο αστρονόμος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιος Βούρης.
Απαλλοτρίωση της Πνύκας.
Ανασκαφές Αρχαιολογικής Εταιρείας, και των αρχαιολόγων Curtius, John Crow – J.T. Clark , Σκιά και Σωτηριάδη.
Αποκάλυψη ενός τμήματος της αρχαίας πόλης, σημαντικών ιερών και ενός πολύπλοκου υδροδοτικού συστήματος στην ανατολική πλαγιά του λόφου της Πνύκας από τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Dörpfeld.
Σταδιακή δενδροφύτευση των Λόφων από το ελληνικό κράτος.
Εγκατάσταση του σταθμού ασύρματου τηλέγραφου.
Σταδιακή δενδροφύτευση των Λόφων από το ελληνικό κράτος.
Εγκατάσταση του σταθμού ασύρματου τηλέγραφου.
Κατασκευή του τηλεσκοπίου «Δωρίδη» στην Πνύκα.
Εγκατάσταση προσφύγων της Μικράς Ασίας στην παραγκούπολη του συνοικισμού του Ασυρμάτου (Συνοικισμός ως «Ατταλιώτικα» ή «Ασύρματος» ή «Συνοικία το όνειρο»).
Ανασκαφές αρχαιολόγων Thompson – Κουρουνιώτη στην Πνύκα και Thompson-Scranton στις οχυρώσεις.
Κατασκευή ανοικτής σκηνής του Βασιλικού Θεάτρου στην Κοίλη. Διαμαρτυρίες του πνευματικού κόσμου. Το καταστροφικό έργο θα παραμείνει ημιτελές. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χρήση των υπόσκαφων κτηρίων των Λόφων (“Φυλακές Σωκράτους” και Κρήνη Καλλιρρόη) ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης.
Αποκάλυψη από τον αρχαιολόγο Χαριτωνίδη ρωμαϊκών τάφων και ενός μικρού ναϊσκόμορφου κτίσματος του 4ου αι. π.Χ. στο ύψος του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.
Παύση της παράνομης λειτουργίας του τελευταίου λατομείου.
Κήρυξη των Λόφων ως αρχαιολογικός χώρος.
Διαμόρφωση του χώρου γύρω από την Ακρόπολη από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Δημιουργία καλλιτεχνικών πεζοδρόμων που ενώνουν τους δυτικούς λόφους με τα μνημεία της Ακροπόλεως. Διαμόρφωση του συνόλου Αγ. Δημητρίου Λουμπαρδιάρη. Τα έργα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής από την UNESCO.
Κατασκευή του υπαίθριου θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρας Στράτου».
Τα έργα του προγράμματος Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας στους Λόφους παρήγαγαν νέα γνώση και ανέδειξαν την ιστορία και τα μνημεία των Λόφων για τους πολυάριθμους επισκέπτες.