Χρονολόγιο Κεραμεικού
Προϊστορία (3100-1100 π.Χ.)
Ένα προϊστορικό νεκροταφείο
2000-1800 π.Χ.
Μεμονωμένες ταφές της εποχής των Μινύων, ενός πανάρχαιου προελληνικού φύλου που έφτασε στην Αττική από τον Ορχομενό της Βοιωτία. Οι Μινύες είχαν σπουδαίες ικανότητες στην αρχιτεκτονική και την αγγειοπλαστική.
1700-1100 π.Χ.
Λιγοστά ίχνη υπάρχουν από τους ένδοξους Μυκηναίους καθώς καταστράφηκαν από τα μετέπειτα έργα στους κλασικούς χρόνους (κεραμεική, αμφορείς με φυτικά μοτίβα).
Γεωμετρική Εποχή (1100-700 π.Χ.)
Ο Δήμος των Κεραμέων
11ος-10ος αι. π.Χ.
Ανάπτυξη του Δήμου των Κεραμέων, ο μοναδικός δήμος που ανήκε σε επαγγελματική τάξη, σε μια έκταση που περιελάμβανε τα εδάφη δίπλα από τον Ηριδανό και βορειοδυτικά του λόφου της Ακροπόλεως. Εκεί οι Κεραμείς, δηλαδή οι αγγειοπλάστες, ζούσαν, κατοικούσαν και δημιουργούσαν τα προϊόντα τους.
Νεκροταφείο στη βόρεια όχθη του Ηριδανού με 120 τάφους. Πιθανή σχέση του νεκροταφείου με έναν οικισμό στα βόρεια της Ακρόπολης.
10ος- 9ος αι. π.Χ.
Οι ταφές επεκτείνονται στην επίπεδη νότια όχθη του ποταμού. Αλλαγή στα ταφικά έθιμα: Η ταφή αντικαθίσταται από την καύση. Οι περισσότεροι τάφοι είχαν πλούσια κτερίσματα, πήλινα αγγεία και χρυσά κοσμήματα (πόρπες, περόνες, βραχιόλια, δαχτυλίδια) που συνόδευαν τον νεκρό στην άλλη ζωή.
8ος αι π.Χ.
Τάφοι κτερισμένοι με αγγεία που έχουν πλούσια εικονιστική διακόσμηση με νεκρικές παραστάσεις: Επιτύμβιος κρατήρας διακοσμημένος με παράσταση σφίγγας (760-750 π.Χ.). Αμφορέας του Διπύλου, ένα μνημειώδες αγγείο καλυμμένο με γεωμετρικά σύμβολα (755-750 π.Χ.). Οινοχόη του Διπύλου, φέρει πάνω της ένα ξεχωριστό χάραγμα, ένα από τα πρώτα δείγματα αλφαβητικής γραφής (750-735 π.Χ.).
Αρχαϊκή Εποχή (700-480 π.Χ.)
Οι κούροι του Κεραμεικού
7ος αι π.Χ.
Πολυτελείς ταφές των παλαιότερων αρχόντων. Μεγάλοι τύμβοι που συνδέονται με μεγάλα γένη.
6ος αι. π.Χ.
Νεκρόπολη εύπορων πολιτών στον δυτικό Τύμβο (αρκετές παιδικές ταφές).
Κατασκευάζονται μνημειώδη ταφικά γλυπτά, κυρίως γυμνοί νέοι (κούροι) που αναδεικνύουν το ιδεώδες του αντρικού γυμνασμένου σώματος (Κούρος του Κεραμεικού και κούρος του Διπύλου). Εκτός από τους κούρους, λιοντάρια και σφίγγες στήνονταν στους τάφους ως φύλακες των νεκρών.
Τριτοπατρείο (επιγραφή «ΗΙΕΡΟΝ ΤΡΙΤΟΠΑΤΡΕΩΝ»). Λατρεία Τριτοπατρέων, δηλαδή θεϊκών πλασμάτων ή μυθικών ηρώων που οι Αθηναίοι θεωρούσαν προγόνους τους.
561-527 π.Χ.
Τυρανίδα Πεισίστρατου: Ευημερία στην Αττική. Πλούσια παραγωγή κρασιού και λαδιού (βρέθηκαν αγγεία στον Κεραμεικό για την παραγωγή αυτών των προϊόντων). Δημόσια έργα (υδραγωγείο και κρήνες). Αναμόρφωση της λατρείας των θεών και της τελετουργίας της γιορτής των μεγάλων Παναθηναίων (βρέθηκαν αμφορείς για λάδι στον Κεραμεικό για τους νικητές των παναθηναϊκών αγώνων). Διάσωση και καταγραφή των ομηρικών επών.
527 – 514 π.Χ.
Τυρανίδα Ιππία και Ιππάρχου, παιδιών του Πεισιστράτου.
Δολοφονία Ιππάρχου (514 π.Χ) από τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα.
Κλασική Εποχή (480-323 π.Χ.)
Ο Κεραμεικός χωρίζεται
499 – 479 π.Χ
Έναρξη Περσικών Πολέμων.
Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.).
Ναυμαχία Σαλαμίνας (480 π.Χ).
Μάχη Πλαταιών και λήξη περσικών πολέμων (479 π.Χ.).
Αποχώρηση Περσών από την κυρίως Ελλάδα.
Κυριαρχία Θεμιστοκλή.
478 π.Χ.
Ο θριαμβευτής της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας Θεμιστοκλής, πείθει τους Αθηναίους να κτίσουν ένα μεγάλο τείχος για την προστασία της πόλης από μελλοντικούς εχθρούς.
Μέσα σε μόλις ένα χρόνο κατασκευάζεται το Θεμιστόκλειο τείχος, ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομικά έργα της αρχαίας Αθήνας (περίμετρος 6.5 χιλ. 8 μ. ύψος και 13 πύλες) με υλικά από τα ερείπια που άφησε η εισβολή των Περσών. Οι δύο σημαντικότερες πύλες του τείχους βρίσκονται στον Κεραμεικό: Η Ιερά πύλη και το Δίπυλο.
Η κατασκευή του τείχους χώρισε τον Κεραμεικό σε Έξω (νεκροταφείο) και Έσω (οικισμός).
5ος αι.π.Χ.
Ο Θεμιστοκλής, ο εμπνευστής της τείχισης της Αθήνας λίγα αργότερα χρόνια πέφτει θύμα συκοφαντίας και εξορίζεται 472/1 π.Χ. Το όνομά του είναι χαραγμένο σε χιλιάδες όστρακα οστρακισμού που χρησιμοποιήθηκαν ως γέμισμα για το προτείχισμα (ενισχυτικό τείχος του 4ου π.Χ.).
Ανάμεσα τους βρέθηκαν και όστρακα με τα ονόματα του Κίμωνα και του Καλλία από άλλες οστρακοφορίες.
Μέσα 5ου αι π.Χ.
Ένα από τα μεγαλύτερα λουτρά της κλασικής Αθήνας, που αναφέρει και ο Αριστοφάνης σε μια από τις κωμωδίες του, είναι και το κυκλικό λουτρό έξω από το Δίπυλο. Η τροφοδοσία του λουτρού με νερό γινόταν μέσα από υπόγειες υδατοδεξαμενές, ενώ θερμαινόταν από έναν κλίβανο στα νότια.
431-404 π.Χ.
Πελοποννησιακός πόλεμος: πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης.
Επιτάφιος λόγος (430 π.Χ.): Ο Περικλής εκφωνεί τον επικήδειο για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού πολέμου που θάβονται στο Δημόσιο Σήμα, υμνώντας την υπεροχή της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Η Αθήνα μαστίζεται από τον λοιμό, μία τρομερή αρρώστια (430-427 π.Χ). που εξοντώνει χιλιάδες Αθηναίους, ανάμεσά τους και τον Περικλή.
Επιτύμβια στήλη του νεαρού Ευφήρου (430 π.Χ.). Ο Εύφηρος εικονίζεται με στλεγγίδα στο χέρι ως νεαρός αθλητής, μολονότι στην πραγματικότητα ήταν ένα μικρό παιδί που δεν πρόλαβε να φτάσει στην ηλικία του αθλητή.
Λήξη Πελοποννησιακού πολέμου (404 π.Χ).
Οι Αθηναίοι υποχρεώνονται να καταστρέψουν τα τείχη.
403 π.Χ.
Τυραννίδα των τριάκοντα. Διαρκεί 8 μήνες. Εκδιώκονται από τον Θρασύβουλο και τους δημοκρατικούς.
Ταφές 23 Λακεδαιμόνιων που πολέμησαν τους Αθηναίους δημοκρατικούς ως σύμμαχοι των Τριάκοντα Τυράννων.
Αρχές 4ου αι π.Χ.
Τάφρος μπροστά από τη θεμιστόκλεια οχύρωση. Ξύλινος περίβολος μπροστά από την τάφρο.
Μεταξύ της Ιεράς Πύλης και του Διπύλου χτίζεται ένα εντυπωσιακό δημόσιο κτήριο, το Πομπείο, ως χώρος για την προετοιμασία της πομπής των Παναθηναίων και ως γυμνάσιο.
394 π.Χ.
Εκδίωξη Λακεδαιμόνιων από την Αττική.
Αποκατάσταση Δημοκρατίας.
Ανέγερση τειχών από τον Κόνωνα.
Επιτύμβια στήλη Δεξίλεω: Ο νεαρός Δεξίλεως από το δήμο Θορικού, έπεσε σε μάχη κοντά στην Κόρινθο, (394/393 π.Χ.), κατά τη διάρκεια του Κορινθιακού πολέμου εναντίων των Σπαρτιατών και των συμμάχων τους. Θάφτηκε με τους υπόλοιπους νεκρούς του Κορινθιακού πολέμου στο Δημόσιο Σήμα. Η οικογένειά του τον τίμησε με ξεχωριστό τάφο (κενοτάφιο) στον Έξω Κεραμεικό και επιτύμβια στήλη, ένα από τα θαυμαστότερα ανάγλυφα της αττικής τέχνης.
348 π.Χ.
Η αύξηση της δύναμης Μακεδόνων και οι νέες μέθοδοι πολιορκίας οδηγούν στην ευρεία επισκευή των τειχών.
345-338 π.Χ.
Μαρμάρινος Ταύρος στον ταφικό περίβολο του Διονυσίου από τον δήμο του Κολλυτού. Ο Διονύσιος, υπήρξε ταμίας στο Ηραίον στο νησί της Σάμου για το έτος 346/5 π.Χ.
338 π.Χ.
Μάχη Χαιρώνειας ανάμεσα στους Μακεδόνες του Φίλιππου του Β’ και συμμαχικές δυνάμεις Θηβαίων και Αθηναίων.
Ανακατασκευή του οχυρωματικού περιβόλου.
320 π.Χ.
Ανάγλυφη επιτύμβια στήλη δύο αδερφών, της Παμφίλης και της Δημητρίας.
Ελληνιστική Εποχή (323-86 π.Χ.)
Το νεκροταφείο του Κεραμεικού παρακμάζει
322 π.Χ.
Κατάκτηση της Αθήνας από τους Μακεδόνες.
317-307 π.Χ
Νόμος του Δημήτριου Φαληρέα απαγορεύει τις πολυτελείς ταφές. Οι ταφές πλέον σηματοδοτούνται με μαρμάρινους κιονίσκους που βρίσκονται στο νεκροταφείο του Κεραμεικού. Σε έναν κιονίσκο υπάρχει χαραγμένο του όνομα του Ηγέμαχου, από τον Δήμο της Λευκονόης, και η πληροφορία ότι το 140 π.Χ. στέφτηκε, ως έφηβος, νικητής στο αγώνισμα της Λαμπαδηδρομίας.
Γυναικονόμος: νέος νόμος περιορίζει τις γυναίκες στον οίκο.
307 π.Χ.
Ο Δημήτριος Α’ Πολιορκητής απαλλάσσει την Αθήνα από την επιρροή του Κάσσανδρου και του Πτολεμαίου.
307-304 π.Χ.
Οι καταπέλτες, οι νέες πολιορκητικές μηχανές, οδηγούν σε εκτεταμένες επισκευές και προσθήκες του τείχους.
212-211 π.Χ.
Έφηβοι, που πιθανότατα φοιτούν στο γυμνάσιο του Κεραμεικού, χαράζουν τα ονόματά τους δίπλα στο όνομά του ποιητή Μενάνδρου στο Γυμνάσιο/Πομπείο.
201-200 π.Χ.
Η Αθήνα πολιορκείται από τον Φίλιππο Ε’. Ο στρατός συγκεντρώνεται μπροστά από το Δίπυλο, την μεγαλύτερη είσοδο της πόλης.
Ρωμαϊκή Εποχή (86 π.Χ.-267 μ.Χ.)
Καταστροφή και αναγέννηση
86 π.Χ.
Λεηλασία Αθήνας από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα. Καταστροφή μεγάλους μέρους του Πομπείου και των τειχών.
1ος αι. μ.Χ
Αρχίζει και πάλι η κατασκευή επιτύμβιων αναγλύφων, που είχε διακοπεί στην Αττική με το διάταγμα του Φαληρέα (317/307 π.Χ.).
138-131 μ.Χ.
Κατασκευή μεγαλοπρεπούς κτηρίου αποθηκών στη θέση του Πομπείου κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς.
253-260 μ.Χ.
Παρακμή της Αθήνας. Εγκατάλειψη των συστηματικών επιδιορθώσεων της οχύρωσης.
Ο απειλητικός κίνδυνος από τις επιδρομές των γερμανικών φύλων οδηγεί σε αποκατάσταση του παλαιού τείχους από τον Αυτοκράτορα Βαλεριανό.
Υστερορωμαϊκή και Βυζαντινή Εποχή (267-1456 μ.Χ.)
Τα λυχνάρια του Κεραμεικού
267 μ.Χ.
Εισβολή Ερούλων, επιδρομέων με σκανδιναβική προέλευση στην Αθήνα και καταστροφή του Κεραμεικού.
3ος – 5ος μ.Χ.
Σημαντική παραγωγή και πώληση λυχναριών στον Κεραμεικό με προϊόντα υπογεγραμμένα σχεδόν από όλους τους γνωστούς λυχνοποιούς της Ύστερης Αρχαιότητας (προϊόντα του Ευτύχιδος, του Σωτήρος αλλά και της Χιόνης).
Ένα από τα οκτώ χριστιανικά κοιμητήρια της Αθήνας βρίσκεται στον Κεραμεικό.
Τέλος 6ου αι. μ.Χ.
Η κοίτη του Ηριδανού και τα ερείπια της Ιεράς Πύλης επιχώνονται. Ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί από τα δυτικά στην Αθήνα περνά πάνω από τα επίσης θαμμένα κατάλοιπα του Διπύλου.
Οθωμανικά Χρόνια (1456-1833 μ.Χ.)
Αρπαγές ευρημάτων
1688 μ.Χ.
Αρπαγή και μεταφορά στη Βενετία μαρμάρινου λιονταριού από το νεκροταφείο του Κεραμεικού από τον Francesco Morosini. Σήμερα το λιοντάρι του Κεραμεικού βρίσκεται μπροστά από το Αρσενάλε της Βενετίας (Arsenale di Venezia).
Αρχές 19ου αιώνα
Στην περιοχή λειτουργεί εργοστάσιο σαπωνοποιίας και από τα απορρίμματά του ο τόπος ονομάζεται “στακτοθήκη”.
Ανασκαφές από το Γάλλο πρόξενο και αρχαιολάτρη Λουί Σεμπαστιάν Φοβέλ (Louis François Sebastien Fauvel), με σκοπό να εντοπίσει το Δίπυλο. Ένα μέρος των ευρημάτων καταλήγουν στο Παρίσι.
Νεότεροι Χρόνοι (1833-20ος αι. μ.Χ.)
Η αποκάλυψη του Κεραμεικού
1833
Η περιοχή του νεκροταφείου έχει καλυφθεί από επιχώσεις ύψους μέχρι 9 μέτρων.
1860
Οικοδόμηση εργοστασίου Αεριόφωτος («Γκάζι») και εκμετάλλευση της περιοχής του Κεραμεικού για αμμοληψίες.
1861
Ανακάλυψη σποραδικών ευρημάτων, όπως του επιτύμβιου ναΐσκου του Αριστοναύτη.
1863
Τυχαία ανακάλυψη ψηλής μαρμάρινης ανθεμωτής στήλης του μετοίκου Αγάθωνος και του Σωσικράτους κατά τις εργασίες αμμοληψίας. Εύρεση του ταφικού μνημείου του Δεξίλεω. Ταύτιση του χώρου με τον Κεραμεικό.
Υποδοχή του 18χρονου βασιλιά Γεωργίου Α΄ στον Κεραμεικό και τελετή παράδοσης των κλειδιών της πόλης στον νεαρό μονάρχη (30 Οκτωβρίου 1863).
1870-1913
Συστηματικές ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Εύρεση δίπλα από το τείχος μίας μαρμάρινης στήλης με την επιγραφή: «ΟΡΟΣ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΥ» (1872). Τα εξαίρετα γλυπτά ευρήματα στεγάζονται στο Εθνικό και το Επιγραφικό Μουσείο.
1886
Αποτύπωση των πρώτων ανασκαφικών εργασιών και των ευρημάτων στις γκραβούρες και στις υδατογραφίες των εικονογράφων Ch. Barbant και Α. Γιαλλινά. Τα αρχαία επιτύμβια γλυπτά εμπνέουν τους σύγχρονους γλύπτες σε κοιμητήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.
1913
Η ελληνική κυβέρνηση αναθέτει την ευθύνη των ανασκαφών του Κεραμεικού στο Αυτοκρατορικό Γερμανικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Οι ανασκαφές διακόπτονται τα χρόνια των δύο μεγάλων πολέμων.
1938
Εγκαίνια του Μουσείου του Κεραμεικού (27 Οκτωβρίου 1938).
1955-1975
Ανασκαφή της νεκρόπολής. Ανεύρεση των θεμελίων του Διπύλου και χιλιάδων οστράκων οστρακισμού.
1975-1995
Έρευνες προς την πόλη και σε τμήμα της Ιεράς Οδού.
2002
Ανακάλυψη αρχαϊκών γλυπτών μπροστά από την Ιερά Πύλη, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξομάλυνση του εδάφους πριν την ανέγερση του Θεμιστόκλειου τείχους.