Ανάπτυξη του Δήμου των Κεραμέων, ο μοναδικός δήμος που ανήκε σε επαγγελματική τάξη, σε μια έκταση που περιελάμβανε τα εδάφη δίπλα από τον Ηριδανό και βορειοδυτικά του λόφου της Ακροπόλεως. Εκεί οι Κεραμείς, δηλαδή οι αγγειοπλάστες, ζούσαν, κατοικούσαν και δημιουργούσαν τα προϊόντα τους.
Νεκροταφείο στη βόρεια όχθη του Ηριδανού με 120 τάφους. Πιθανή σχέση του νεκροταφείου με έναν οικισμό στα βόρεια της Ακρόπολης.
Οι ταφές επεκτείνονται στην επίπεδη νότια όχθη του ποταμού. Αλλαγή στα ταφικά έθιμα: Η ταφή αντικαθίσταται από την καύση. Οι περισσότεροι τάφοι είχαν πλούσια κτερίσματα, πήλινα αγγεία και χρυσά κοσμήματα (πόρπες, περόνες, βραχιόλια, δαχτυλίδια) που συνόδευαν τον νεκρό στην άλλη ζωή.
Τάφοι κτερισμένοι με αγγεία που έχουν πλούσια εικονιστική διακόσμηση με νεκρικές παραστάσεις: Επιτύμβιος κρατήρας διακοσμημένος με παράσταση σφίγγας (760-750 π.Χ.). Αμφορέας του Διπύλου, ένα μνημειώδες αγγείο καλυμμένο με γεωμετρικά σύμβολα (755-750 π.Χ.). Οινοχόη του Διπύλου, φέρει πάνω της ένα ξεχωριστό χάραγμα, ένα από τα πρώτα δείγματα αλφαβητικής γραφής (750-735 π.Χ.).