agora_bar

Αρχαία Αγορά

sintirisi_bar

Εργασίες Συντήρησης

Στοά του Αττάλου - Νίκη

Καθώς βρίσκεσαι στη Στοά, αν σταθείς μεταξύ των κιονοστοιχιών και στρέψεις το κεφάλι του στο βάθος, θα δεις μια Νίκη. Της λείπουν τα φτερά, όμως μοιάζει να πετάει. Άλλωστε την αποκαλούμε Ιπτάμενη Νίκη. Πλησίασε για να μάθεις περισσότερα για αυτή.

Η Στοά του Αττάλου ήταν ένα κτήριο καταστημάτων που χτίστηκε ως δωρεά του βασιλιά της Περγάμου τον 2ο αιώνα π.Χ. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία του 1950 για να στεγάσει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς και στο περιστύλιό της εκτίθεται από τότε μια συλλογή γλυπτών και ανάγλυφων έργων από τα κλασικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια που προέρχονται από τις ανασκαφές του χώρου. Το άγαλμα της Ιπτάμενης Νίκης κοσμούσε το Ναό του Ελευθερίου Διός, στα νότια των γραμμών του τρένου (400 π.Χ.). Η Νίκη ήρθε στο φως το 1933. Το 1957, συγκολλημένη και συντηρημένη, εκτέθηκε στη Στοά.

Τα τελευταία εξήντα πέντε χρόνια, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη, δημιουργήθηκαν στην επιφάνειά της επικαθίσεις που την αλλοίωσαν χρωματικά. Το 2022, καθαρίσαμε την Νίκη μαλακώνοντας τις επικαθίσεις με ένα μείγμα οινοπνεύματος - απορρυπαντικού – νερού και με ατμό, με πολύ μαλακές βούρτσες και προσεκτικό ξέπλυμα με νερό.

Στις πιο επίμονες επικαθίσεις χρησιμοποιήσαμε επιθέματα από σεπιόλιθο, μια προσροφητική άργιλο που απορροφά μεγάλες ποσότητες οργανικών ουσιών. Τα επιθέματα αφαιρέσαμε με σπάτουλα ξεπλένοντας ξανά με νερό. Τέλος, διορθώσαμε το χρώμα του υλικού συμπλήρωσης στο λαιμό της Νίκης.